Contact

Lid bij:

Member of TICA

Flag Counter 

Een nieuw kitten in huis

Het geschikte moment

De eerste dagen in zijn nieuwe thuis zijn altijd even wennen voor uw katje. Dat is ook niet zo verwonderlijk: hij is niet alleen zijn moeder, broertjes en zusjes kwijt, hij bevindt zich in een totaal nieuwe omgeving. Uw katje heeft inde eerste dagen veel liefde, zorg en geduld nodig. Het is beter om uw katje op een vrijdagavond te gaan halen, zo heeft u het hele weekend om voor hem te zorgen vooralleer u weer moet gaan werken. Zo is hij al meer op zijn gemak wanneer hij plotseling alleen thuis moet blijven.

Even wennen

Zorg er voor dat het katje bij thuiskomst op zijn eigen tempo aan de nieuwe omgeving kan wennen. Hij mag niet overrompeld worden door al die nieuwe indrukken. Zet de draagmand met het katje op de vloer en zet het deurtje open. Kies de meest centrale kamer van het huis uit, de kamer waar het katje de komende dagen zal verblijven. Geef uw katje de tijd om zijn angst te overwinnen en zelf op ontdekking te gaan. Jaag hem zeker niet op! Kiest het kitten er voor om het eerste uur onder de zetel te blijven zitten, laat dit dan toe.

Zijn nieuwe thuis

De kamer die u gekozen heeft, zal de eerste dagen de nieuwe thuis zijn van uw katje. Zorg er voor dat alle benodigdheden in deze kamer aanwezig zijn, zoals voederbakje, drinkbakje, kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Zet het kitten als eens op de kattenbak, zodat hij weet waar hij zijn behoefte kan doen. Geleidelijk aan zal uw kat op ontdekking gaan in de rest van het huis, tot hij zich overal thuis voelt. De meeste kittens zijn na een paardagen tot een week aan hun nieuwe thuis gewend.

Nieuwe indrukken

Het is belangrijk om uw katje niet aan te veel indrukken tegelijk bloot te stellen. Wees rustig en maat niet te veel lawaai. Laat niet toe dat kinderen plots de kamer binnen stormen en allemaal tegelijk het katje komen knuffelen. Hou andere huisdieren nog even apart. Laat de tv, radio of stofzuiger uit. Laat het katje geleidelijk aan alles wennen. Stel hem gerust, praat tegen hem met een zachte stem en streel het katje. Probeer met hem te spelen en geef hem wat lekkers te eten om zijn vertrouwen te winnen. Zo kunt u stilaan een band creeren.

Lange nachten

's Nachts kan uw kitten zich de eerste paar dagen alleen voelen. Leg wat extra dekentjes, knuffels of iets warm zoals een kersenpittenkussentje of warm-waterkruik in zijn nestje. De warmte zal hem de indruk geven dat hij bij de moerderpoes ligt te slapen. Het geeft een veilig, ontspannen en vertrouwd gevoel.